Aftrappen met… (13): Glenda van Lieshout

In de Topklasse Vrouwen staat deze week speelronde 13 op het programma. Vrouwenvoetbaljournaal blikt in aanloop naar de komende wedstrijden vooruit met aanvalster Glenda van Lieshout (25). Zij speelt met FC Eindhoven tegen Ter Leede.

De carnaval is voorbij, de wedstrijden in de Topklasse gaan weer van start. Het is wel even anders dan menigeen in het begin van het seizoen had verwacht. SteDoCo trok haar eerste vrouwenelftal terug. De meeste teams kwamen nu twaalf keer in actie, Be Quick en SSS stonden elfmaal op het veld en FC Rijnvogels staat pas op tien competitieduels. En FC Eindhoven? Wel, dat staat tot grote tevredenheid van de speelsters op de tweede plaats in de stand.

Keepster Melissa Winthaegen zei in november dat haar ploeg bij de bovenste vijf zou kunnen eindigen. Veel doelpunten van topscorer Juul Santema en haar teamgenoten later en het team heeft nog maar drie punten minder dan koploper Saestum. Die werd drie weken geleden op een 3-2 nederlaag getrakteerd. ,,Dat heeft me niet verbaasd”, zegt aanvalster Glenda van Lieshout, die in de extra tijd de winnende treffer maakte, in gesprek met Vrouwenvoetbaljournaal. ,,De sfeer in het team is goed en we trainen goed. Als we hadden verloren, was Saestum weg geweest. Nu blijft de competitie spannend.”

De Eindhovenaren hopen zo goed te blijven presteren. Het begin was wat moeizaam, daarna kreeg de ploeg van trainster Sandra Swinkels de smaak te pakken. Santema – die net als Van Lieshout in het kampioensjaar in de hoofdklasse in 2017 aan de lopende band scoorde – staat al op twaalf treffers. ,,Daarnaast is er veel kwaliteit in onze ploeg”, vindt de matchwinner van een paar weken geleden. ,,Ik ben benieuwd hoe we het zouden doen als we onze krachten zouden meten met sommige tegenstanders van nog hoger niveau.”

Zij zelf heeft er net twee seizoenen opzitten bij de voetbalsters van Achilles’29. Van Lieshout had haar zinnen gezet op ‘zo hoog mogelijk spelen.’ Dat lukte in Groesbeek, al was het wel lastig, dat avontuur in de Eredivisie. ,,We speelden meer verdedigend dan ik gewend was. Hier moest ik aan wennen maar heb ik wel van geleerd. Het was wel een mooie en leerzame tijd en heb nog meer leren knokken voor de punten.”

Het is fijn om weer bij het vertrouwde FC Eindhoven te voetballen. Ze heeft haar zinnen gezet op afstuderen aan de ALO en ziet het nu niet zitten om ergens anders te gaan wonen om in de Eredivisie te kunnen spelen. Daarnaast geniet ze van het trainen van de jongens onder de 13 van Helmond Sport. Daar is ze assistent-trainer. ,,Ik hoop in de toekomst senioren te trainen”, zegt de aanvalster, in het bezit van het trainersdiploma UEFA B. ,,En dan denk ik bij de vrouwen.”

Haar eigen team, FC Eindhoven, nemen het zaterdag op tegen nummer vijf Ter Leede. De wedstrijd zou eigenlijk in eigen huis gespeeld worden. De Brabanders vierden eerder dit seizoen hun 110-jarig jubileum en dus mocht de ploeg uit Sassenheim toen al naar het zuiden komen. Nu zijn de rollen omgedraaid. Het duel in Zuid-Holland begint om 13.00 uur. ,,Ter Leede heeft altijd een ervaren ploeg gehad, nu is het team jonger”, weet Van Lieshout. ,,Toch blijft het een lastige tegenstander. We hebben thuis met 2-0 gewonnen. Dat was één van onze beste wedstrijden van het seizoen. We wisten elkaar goed te vinden. Zij zullen misschien iets anders verzinnen, maar wij zijn er klaar voor.”

Tot slot de voorspellingen van Glenda van Lieshout voor speelronde 13 in de Topklasse Vrouwen:

SSS- RVVH 1-2
Rijnvogels – Saestum 1-2
DTS Ede – Eldenia 2-0
Ter leede – FC Eindhoven 0-2
Woezik – Wartburgia 1-1

Be Quick’28 is deze week vrij.