Aftrappen met… (15): Alyssa Dijkstra (RVVH)

In de Topklasse Vrouwen staat deze week speelronde 15 op het programma. Vrouwenvoetbaljournaal blikt in aanloop naar de komende wedstrijden vooruit met twee voetbalsters. Één van hen is verdedigster Alyssa Dijkstra (24). Zij speelt met RVVH tegen DTS Ede.

Voor iemand die pas op haar veertiende begon met voetbal, heeft Alyssa Dijkstra inmiddels een ontzettend druk voetballeven. Je moet goed opletten om te kunnen volgen wanneer de 24-jarige speelster nou precies waar te bewonderen is. Zaalvoetbal bij Feyenoord Futsal, veldvoetbal bij topklasser RVVH, krachttraining en dan ook nog twee wedstrijden in de week spelen. Oh ja: op zondag is ze trouwens ‘gewoon’ vrij. ,,Goed voor je lijf zorgen en dan komt het allemaal wel goed”, lacht Dijkstra in gesprek met Vrouwenvoetbaljournaal.

De consulente sport en bewegen heeft haar tijd zo gemanaged dat ze op donderdag al bijtijds in de trein naar Rotterdam kan stappen. Vanaf daar is de inwoonster van Middelburg zo in Ridderkerk. Ze voetbalt al zes jaar in het shirt van RVVH en krijgt er maar geen genoeg van. De spelersgroep is leuk, haar rol als aanvoerster bevalt haar en haar team staat op de vierde plaats. Wat wil je nou nog meer. ,,We willen volgend seizoen aansluiting vinden met de top-drie”, zegt Dijkstra. ,,Vorig seizoen vijfde, nu staan we vierde. Met wat ervaren meiden er bij kunnen we nog beter, denk ik.”

Eigenlijk is ze op dit moment best tevreden. Nummer drie DTS Ede heeft negen punten meer en er zijn nog acht wedstrijden te gaan. Die achterstand lijkt te groot. Hoewel, stel dat haar ploeg zaterdag wint van die tegenstander. ,,Zolang er een stipje aan de horizon is, moet je daar voor gaan, zeg ik altijd”, zegt Dijkstra. ,,Ons voornaamste doel is nu op de vierde plaats te eindigen. Dat moet lukken. Het zou wel goed zijn meer punten te halen tegen teams die onder ons staan op de ranglijst. We doen het vaak beter tegen sterke tegenstanders.”

Vaak is het zo dat teams die hoog op de ranglijst zijn te vinden moeite hebben om tegen ploegen te spelen die strijden om lijfsbehoud. Die gooien dan de boel dicht en zie er maar eens doorheen te komen. RVVH maakte in veertien duels maar twintig doelpunten. Maar liefst acht kwamen van spits Sharella Hunt. ,,We hebben weinig echte killers”, vindt Dijkstra. ,,Ik ben als verdediger hartstikke blij dat we maar veertien doelpunten tegen hebben gehad. Ons rendement aan de bal moet wel echt omhoog.”

Het positiespel van de ploeg mag soms wat beter. RVVH kwam een paar weken geleden niet verder dan een gelijkspel tegen SSS. ,,In dat soort wedstrijden wordt van ons iets anders verwacht dan tegen Saestum”, meent Dijkstra. ,,We moeten er van overtuigd zijn dat we dan iets kunnen met ons balbezit. Ons baltempo ligt nog iets te laag als we het spel moeten maken. Dat is anders dan op de counter spelen met een balvaste spits.”

Nog een paar wedstrijden dit seizoen om aan dat positiespel te werken. Eerst zaterdag tegen DTS Ede. Een hoogvlieger, waar net weer wat ander spel wordt verwacht dan tegen SSS. ,,We zullen verdedigend scherp moeten zijn”, denkt de captain van de ploeg. ,,Zij hebben een paar handige aanvallers. Hun team zit goed in elkaar. Vorige keer speelden we gelijk. Ik denk dat we nu weer voor een punt moeten gaan.”

Tot slot de voorspellingen van Alyssa Dijkstra voor speelronde 15 in de Topklasse Vrouwen:

FC Rijnvogels – Ter Leede 1-2*
SSS – FC Eindhoven 0-3**
Be Quick – Saestum 0-2
DTS Ede – RVVH 1-1
Woezik – Eldenia 1-2

Wartburgia is deze week vrij

* Wordt pas op 21 maart gespeeld in verband met de wedstrijd in de beker tussen Ter Leede en ADO Den Haag.
** Preventief afgelast vanwege het coronavirus