Aftrappen met… (7): Anique van der Klaauw

In de Topklasse staat deze week speelronde 7 op het programma. Vrouwenvoetbaljournaal blikt in aanloop naar de komende wedstrijden vooruit met twee speelsters. Één van hen is verdedigster Anique van der Klaauw (26). Zij speelt met FC Rijnvogels tegen Be Quick.

Van de titel in de hoofdklasse naar nieuwkomer in de Topklasse. Anique van der Klaauw moest er wel even een paar weken aan wennen. Vorig seizoen won FC Rijnvogels het meeste wedstrijden, nu leverden zes duels pas vijf punten op. ,,Het maakt me trots om in de Topklasse te spelen. Het is wel jammer dat we nu misschien voor handhaving moeten voetballen in plaats van om de prijzen. Ik doe zelf het liefst mee om het kampioenschap”, zegt de verdedigster in gesprek met Vrouwenvoetbaljournaal.

De medewerkster van bureau Halt speelt al ‘haar hele leven’ bij FC Rijnvogels. Tenminste, zo omschreef ploeggenote Ramona van der Harst het een paar weken geleden. Van der Klaauw kan daar wel om lachen. ,,Mijn zus Lianne voetbalde, daarom heb ik haar voorbeeld gevolgd”, vertelt de inwoonster van Katwijk. ,,Ik zat op scouting, maar wilde ook wel eens het voetbalveld op. Ik was negen toen ik begon en speel nu al tien jaar in het eerste vrouwenelftal.”

Wat haar betreft, komen er nog wel wat seizoenen bij. Want zeg nou zelf: wat is nou leuker dan met haar ploeggenoten trainen, wedstrijden spelen en gezellig samen zijn? ,,De meiden van FC Rijnvogels zijn hartstikke leuk en de momenten die we samen in de kleedkamer hebben, wil ik niet missen”, zegt Van der Klaauw. ,,Ik heb afgelopen seizoenen aanbiedingen gehad van andere verenigingen en heb gesprekken gehad. Toch bleef ik loyaal aan deze club.”

De verdedigster loopt dan al een tijdje mee, ook zij speelde nog nooit in de Topklasse. ,,Ik heb nu wel gemerkt wat het betekent om op dit niveau te voetballen. En als ik heel eerlijk ben, maakt het me niet uit wie de tegenstander is. Het zijn toch allemaal maar wijven, zeg ik maar altijd. Ik werk hard, blijf strijden en probeer mijn medespeelsters positief te coachen. We moeten met zijn allen zorgen voor handhaving in deze competitie.”

Het is wel lastig dat FC Rijnvogels de afgelopen weken tegen wat blessures aan is gelopen. ,,We hebben al niet zo’n brede selectie, dus kunnen niet zo veel speelsters missen”, meent Van der Klaauw. ,,Sommige meiden spelen nu op een andere positie. Dat is flink wennen, net als dat we nu niet meer de meeste wedstrijden winnen. De truc is om ons in de wedstrijd te spelen. Zodra dat is gelukt, kunnen we kijken of we een resultaat kunnen behalen.”

De volgende tegenstander van de ploeg heet Be Quick. Het duel in Katwijk begint zaterdag om 14.30 uur. ,,Volgens mij hebben ze een aantal snelle aanvallers en is het een felle ploeg”, zegt Van der Klaauw. ,,Verder weet ik niet veel van dat team. Ik reken er op dat alle clubs in deze competitie die we tegenkomen lastig zijn.” Toch gaan de voetbalsters van FC Rijnvogels er tegenaan tegen de nummer vijf in de stand. Op naar de drie punten. Of misschien is het er eentje. Elk stapje dichter bij handhaving is er tenslotte weer één.
Tot slot de voorspellingen van Anique van der Klaauw voor speelronde 7 in de Topklasse:

RVVH – Eldenia 2-2
FC Rijnvogels – Be Quick’28 1-1
SSS – SteDoCo 4-1
DTS Ede – Ter Leede 2-3
FC Eindhoven – Wartburgia 3-1
Woezik – Saestum 1-5