Aftrappen met… (7): Mandy van der Heiden

In de Topklasse staat deze week speelronde 7 op het programma. Vrouwenvoetbaljournaal blikt samen met twee voetbalsters vooruit op de komende wedstrijden. Één van hen is aanvalster Mandy van der Heiden (27). Zij speelt met SSS tegen SteDoCo.

Dit wordt mijn seizoen, dacht Mandy van der Heiden toen de zomerstop net voorbij was. Ze had goed getraind, zin om weer te beginnen en veel vertrouwen in de nieuwe trainer Jamel Rikkers. De eerste competitiewedstrijd was nog niet ten einde, of de aanvalster moest al naar de kant. Geblesseerd. Drie wedstrijden lang. Gelukkig voor haar en het team doet ze inmiddels weer mee en kan de inwoonster van Puttershoek komende zaterdag tegen SteDoCo op jacht naar doelpunten.

Misschien is het woord ‘doelpunten’ in het geval van SSS verkeerd gekozen. De ploeg scoort namelijk aan de lopende band. Vijftien treffers in zes wedstrijden is hartstikke goed. Toch kwamen de voetbalsters uit Klaaswaal tot nu toe niet verder dan twee overwinningen en zes punten. Ze hebben niet alleen het op tweede na meest scorende elftal, maar ook de op één na meest gepasseerde verdediging van de Topklasse.

Trainer Rikkers wilde SSS bij zijn komst graag op een andere manier laten spelen. Het begin was moeizaam. De voetbalsters gingen vier keer op rij onderuit. ,,Maar we hebben de laatste weken de stijgende lijn ingezet”, merkt Van der Heiden op in gesprek met Vrouwenvoetbaljournaal. ,,Onze nieuwe speelwijze werkt steeds beter en we beginnen meer op elkaar ingespeeld te raken. Niet voor niets hebben we nu drie keer achter elkaar gewonnen.”

In paniek raken, deed niemand. ,,We vroegen ons toen we een paar keer verloren wel af wat we verkeerd deden”, vertelt Van der Heiden. ,,Er moet gezegd worden dat we met DTS Ede, Ter Leede, Eldenia en RVVH vier sterke tegenstanders hebben getroffen. We hebben een goed gesprek gehad met de trainer en hij heeft wat accenten gelegd in de speelwijze. Deze is nu iets minder aanvallend dan in eerste instantie. Iedereen heeft vertrouwen dat we op de goede weg zijn.”

Dat blijkt ook wel uit de laatste wedstrijd die het team speelde. Woezik werd met 0-3 aan de kant gezet. Van der Heiden deed mee en had het prima naar haar zin. Ze is een balvaste spits, die fysiek sterk is, goed kan schieten en ook snel is. De buurtsportcoach van beroep is gewend veel doelpunten te maken in een seizoen. Een stuk of twintig is eerder regel dan uitzondering. Al kwam ze vorig seizoen lang niet aan dat gemiddelde. Vond de aanvalster dat vroeger erg frustrerend, nu staat ze er wat anders in.

,,Een spits wil scoren en dat is bij mij ook zo”, zegt ze. ,,Maar nu ik bijna 28 ben, is het voor mij minder relevant wie het laatste zetje geeft. Ik ben nog steeds gedreven, maar op een andere manier.” In ieder geval zo gedreven dat ze gebrand is met haar team zaterdag een goed resultaat te behalen tegen SteDoCo. Het duel in Klaaswaal begint 14.30 uur. ,,Het is altijd spannend tussen beide teams”, meent Van der Heiden. ,,We winnen nooit ruim, maar verliezen ook niet dik. Nu valt het onze kant op, want wij zijn in goede doen.” Misschien wel met een doelpunt van haar. Want dat mag dan niet meer het belangrijkste zijn, het zou “haar seizoen” al weer een beetje mooier maken.

Tot slot de voorspellingen van Mandy van der Heiden voor speelronde 7 in de Topklasse.

RVVH – Eldenia 1-1
FC Rijnvogels – Be Quick 0-3
SSS – SteDoCo 3-0
DTS Ede – Ter Leede 2-2
FC Eindhoven – Wartburgia 1-1
Woezik – Saestum 0-4