‘Aftrappen’ met Dominique van Wensveen

In de Topklasse staat deze week speelronde 8 op het programma. Vrouwenvoetbaljournaal blikt in aanloop naar de komende wedstrijden vooruit met twee voetbalsters. Één van hen is Dominique van Wensveen (25). Zij speelt met DTS Ede tegen Eldenia.

Wat is er aan de hand met DTS Ede? Het is een vraag die veel voetbalsters uit de Topklasse zich de afgelopen weken gesteld hebben. De kampioen van afgelopen seizoen heeft in zeven wedstrijden al negen punten laten liggen en vindt zichzelf terug op de vijfde plaats in de stand. Dat is niet waar Dominique van Wensveen op hoopte toen ze zich een paar maanden geleden meldde in het oosten van het land. Het moet echt beter, vindt ook de 25-jarige oud-speelster van FC Utrecht.

,,Tegenstanders weten wie DTS Ede is en wat het team kan. Veel van hen graven zich in, omdat ze tegen de titelhouder spelen”, merkt de aanvalster op in gesprek met Vrouwenvoetbaljournaal. ,,Wij hebben soms moeite met zo’n verdedigende speelstijl. We hebben in ons eigen team veel goede voetbalsters. Er zijn alleen wedstrijden dat meer gevraagd wordt dan lekker voetballen. Dan is hard werken een vereiste. Daar ontbreekt het af en toe aan bij ons. Ik heb zelf in ploegen gespeeld die laag op de ranglijst stonden. Dan is hard werken de basis en komt goed voetballen pas daarna. Wij moeten ook leren om als het moet met veel arbeid leveren punten te pakken.”

Van Wensveen moet in het elftal van DTS Ede zorgen voor de doelpunten. Ze was in haar jaren bij FC Utrecht en Lierse SK is België vleugelaanvalster. Nu geldt ze als aanspeelpunt, dat voor het doel moet komen. Soms haalt de 1.58 meter kleine voetbalster de bal op bij een middenveldster. De voormalige CIOS-studente had eigenlijk helemaal niet verwacht dat ze nu in de Topklasse zou spelen. Ze had na haar avontuur op het hoogste niveau bij RCL gevoetbald en brak twee keer haar enkel. ,,Ik wilde eigenlijk stoppen”, blikt de in het dagelijks leven politieagente terug. ,,Een paar van mijn vriendinnen vroegen of ik bij DTS Ede wilde voetballen. De trainer zei dat ik in de voorbereiding mee mocht trainen. Toen ben ik blijven plakken.”

Ze rijdt nu twee keer in de week veertig minuten heen en terug vanuit Bodegraven om te trainen. Op zaterdag volgt dan de wedstrijd. Haar enkel speelde haar dit seizoen twee wedstrijden parten. Nu lijkt het weer allemaal goed te gaan. ,,Als het aan mij ligt, speel ik de rest van de competitie gewoon mee”, zegt Van Wensveen. ,,Op dit moment voel ik me fit.”

Ze begint te wennen aan haar nieuwe rol als spits en haar ploeggenoten weten steeds beter wat ze aan haar hebben. Afgelopen weekeinde versloeg DTS Ede concurrent Ter Leede met 4-1. Die ploeg staat tweede in de stand. ,,Het was een goede wedstrijd van ons”, vindt Van Wensveen. ,,Wij hebben veel kansen gehad en hebben het de tegenstander moeilijk gemaakt. Wij hadden misschien hoger kunnen staan dan de vijfde plaats. Ter Leede heeft de wat mindere ploegen getroffen, wij speelden al tegen Saestum en Wartburgia, die ik wat hoger inschat.”

De volgende tegenstander van DTS Ede is Eldenia. De Arnhemmers staan derde en kregen pas acht doelpunten tegen. ,,Ik heb nog nooit tegen die ploeg gespeeld en ken ze niet”, zegt Van Wensveen. ,,Toch denk ik dat wij de wedstrijd winnen. We beginnen de weg naar boven te vinden en willen kampioen worden. Dat moeten we ook uitstralen. We zijn nu punten aan het pakken en moeten daar absoluut mee doorgaan.”

Tot slot de voorspellingen van Dominique van Wensveen voor speelronde 8 in de Topklasse:

FC Eindhoven – Ter Leede 1-3

Saestum – FC Rijnvogels 3-0

Wartburgia – Woezik 2-0

Eldenia – DTS Ede 0-2

Be Quick – SSS 2-2

SteDoCo – RVVH 1-2