‘Aftrappen met Iris Zoon’

In de Topklasse staat deze week speelronde 8 op het programma. Vrouwenvoetbaljournaal blikt in aanloop naar de komende wedstrijden vooruit met twee voetbalsters. Één van hen is middenveldster Iris Zoon (21). Zij speelt met RVVH tegen SteDoco.

Voetballen in de Topklasse. Voor Iris Zoon is het inmiddels gesneden koek. De voetbalster van RVVH kwam al langer voor die ploeg uit in die competitie en maakte als speelster van Barendrecht ook al minuten op het hoogste amateurniveau van Nederland. Toch is het na haar ervaring in de Eredivisie Vrouwen bij Excelsior/Barendrecht anders om weer bij RVVH te spelen. ,,Het is nu niet meer vijf keer in de week trainen, maar twee. Ik zou persoonlijk drie ook wel fijn vinden”, lacht de inwoonster van Heerjansdam in gesprek met Vrouwenvoetbaljournaal.

Ze zegt dat omdat ze het nou eenmaal erg leuk vindt om te voetballen. En: ze is er best goed in. Zoon mocht vroeger al meedoen met de meisjes van FC Utrecht. Ambities als prof had ze uiteindelijk niet voldoende. Na een jaar in de Eredivisie kwam een einde aan dat avontuur. ,,School, sporten en uiteindelijk werken leken me een ondanks een topsportstatus niet te combineren”, legt de voetbalster uit. ,,Ik denk ook dat ik me met het oog op de toekomst beter kon richten op een baan dan op spelen in de Eredivisie Vrouwen.”

De 21-jarige speelster is nog wel betrokken bij een betaald voetbalclub, maar niet als voetbalster. Zoon werkt namelijk in de fanshop van Feyenoord; de vereniging die ze een warm hart toedraagt. ,,Volgens mij is Dick Advocaat tot nu toe populair bij de supporters”, zegt ze. ,,Ik vind het ook mooi om naar Feyenoord te kijken en het is leuk dat ze een jeugdteam hebben in het vrouwenvoetbal.”

Een eerste elftal op het hoogste niveau hebben de Rotterdammers niet. Haar huidige club RVVH speelt op het tweede hoogste niveau en dat is voor Zoon ook helemaal prima. Ze heeft het ,,onwijs” naar haar zin bij het team uit Ridderkerk. Het team eindigde vorig seizoen in de middenmoot en is vastbesloten nu weer zo’n prestatie neer te zetten. Als het even kan, wil de ploeg als vierde eindigen. Tenminste, dat is een mooie doelstelling, vindt Zoon.

Haar team staat nu zevende, met tien punten uit zeven wedstrijden. Met acht tegentreffers doet de ploeg het erg goed. Het aantal gemaakte doelpunten is laag. Elf stuks, om precies te zijn. Afgelopen weekeinde verloor RVVH met 0-1 van Eldenia. ,,Het ging zo goed, alleen dat was een mindere wedstrijd van onze kant”, blikt Zoon terug. ,,Het liep bij niemand echt lekker. Jammer, want we waren op de goede weg.”

Zaterdag is het dan ook tijd voor revanche. RVVH speelt om 15.00 uur uit bij SteDoCo, dat op de elfde plaats staat. ,,We wonnen vorig seizoen twee keer van dat team”, herinnert Zoon zich. ,,Het is een fysieke tegenstander, die er honderd procent voor wil gaan. Toch denk ik dat wij gaan winnen als we ze onder druk kunnen zetten. We kunnen drie punten goed gebruiken op jacht naar de vierde plaats.”

Tot slot de voorspellingen van Iris Zoon voor speelronde 8 in de Topklasse:

FC Eindhoven – Ter Leede 1-2
Saestum – FC Rijnvogels 4-0
Wartburgia – Woezik 2-0
Eldenia – DTS Ede 1-2
Be Quick – SSS 1-1
SteDoCo – RVVH 0-3