Aftrappen met… Jolet Lommen

Aftrappen met… (10): Jolet Lommen

In de Topklasse staat deze week speelronde 10 op het programma. Vrouwenvoetbaljournaal blikt in aanloop naar de komende wedstrijden vooruit met twee voetbalsters. Één van hen is aanvalster Jolet Lommen (23). Zij speelt met Saestum tegen Ter Leede.

Als je in negen wedstrijden al 25 punten hebt gepakt, 37 doelpunten hebt gemaakt en pas vijf doelpunten tegen hebt gehad, zou je misschien kunnen denken dat Saestum zich een beetje gaat vervelen in de Topklasse. Nou, niet dus, wijst aanvalster Jolet Lommen die aanname naar het rijk der fabelen. ,,We moeten gewoon voetballen en we moeten winnen”, zegt de voetbalster in gesprek met Vrouwenvoetbaljournaal.

Met die instelling gaat de spits de wedstrijden in. Met haar haar ploeggenoten, meent ze. Dat was twee seizoenen geleden ook zo, toen de ploeg kampioen werd en een berg doelpunten maakte. Lommen ging naar VV Alkmaar in de Eredivisie Vrouwen, maar keerde deze zomer terug naar Zeist. Ze treft daar veel oude bekenden en ziet wat nieuwe gezichten. ,,Winnen is belangrijker dan meedoen. Zo staan we er in”, meldt de inwoonster van Utrecht.

Het is handig dat trainster Janneke Bijl al snel een hecht collectief op de been heeft gebracht. En dat ondanks dat een aantal nieuwe speelsters in moest worden gepast. Lommen is in het elftal van Saestum de spits of de vleugelaanvalster. In ieder geval iemand die makkelijk het net vindt. Ze maakte al zeven doelpunten en is clubtopscorer, samen met middenveldster Lisanne Hogeveen. ,,Die komt vaak door vanuit het middenveld en krijgt de bal prima aangespeeld”, zegt haar ploeggenote. ,,Fijn dat we meerdere meiden hebben die makkelijk scoren.”

Ze heeft zelf al langer een reputatie als doelpuntenmaker. In haar eerste seizoen bij Saestum was ze dan vooral geblesseerd, in de tweede voetbaljaargang volgden een doelpuntje of 22. ,,Ik ben niet zo van de statistieken”, merkt Lommen op. ,,Het waren er in ieder geval meer dan twintig. In mijn seizoen in Alkmaar maakte ik één of twee goals. Dat was niet zo best. Ik vond het goed om in de Eredivisie Vrouwen te spelen, al was het beter om uiteindelijk weer te stoppen. Ik was afgestudeerd en wilde me richten op mijn maatschappelijke loopbaan. Bovendien is voetballen bij Saestum, op een mooi niveau, ook erg leuk.”

Soms gaat het wel erg makkelijk met de ploeg uit Zeist. Neem afgelopen weekeinde, toen Eldenia met 8-0 werd verslagen. ,,Het stond halverwege 2-0. In de tweede helft liepen we over de tegenstander heen. Dat doen we vaker”, zegt Lommen. ,,Het is goed dat we rustig blijven en wachten tot we onze kansen krijgen. Die komen toch wel.”

Zaterdag wacht Ter Leede. Het duel in Sassenheim begint om 12.45 uur. De nummer vier in de stand geldt jaar in jaar uit als kampioenskandidaat. ,,Ik ben niet iemand die precies onthoud welke spelers uitblinken bij een tegenstander”, merkt de aanvalster op. ,,Volgens mij is de tegenstander gelijkwaardig aan ons. Ik verwacht een duel waarin het tempo hoog ligt en waar we hard en fel moeten zijn. Dat is voor iedereen leuk en fijn. We moeten scoren en we moeten winnen. Dat blijft het belangrijkste.”

Tot slot de voorspellingen van Jolet Lommen voor speelronde 10 in de Topklasse:

Ter Leede – Saestum 1-3
Eldenia – Be Quick 1-2
RVVH – Woezik 3-0
SSS – Wartburgia 2-3
DTS Ede – FC Rijnvogels 4-1
FC Eindhoven – SteDoCo 3-1