‘Aftrappen’ met Kitty Susan

In de Topklasse staat deze week speelronde 11 op het programma. Vrouwenvoetbaljournaal blikt in aanloop naar de komende wedstrijden vooruit met twee voetbalsters. Één van hen is middenveldster Kitty Susan (25). Zij speelt met Ter Leede tegen Eldenia.

Nog één competitiewedstrijd en dan zit de eerste seizoenshelft in de Topklasse er al op. De voetbalsters van Ter Leede eindigen het kalenderjaar 2019 ergens bovenin het linkerrijtje. Koploper Saestum heeft na tien wedstrijden al tien punten meer. ,,We hoeven ons dit seizoen niet te meten met teams als Saestum en DTS Ede”, merkt aanvoerster Kitty Susan van Ter Leede op in gesprek met Vrouwenvoetbaljournaal. ,,Vierde worden en misschien in de top-drie eindigen is goed. We doen het op dit moment prima, gezien de selectie die we hebben. Het gaat echt steeds beter.”

Een paar jaar geleden speelde in Sassenheim een aantal wat meer ervaren voetbalsters. Routiniers als Jill Wilmot en Monica Hoogendam zijn er inmiddels niet meer bij. Dat maakt dat Susan met haar 25 jaar de op twee na oudste van het team is. ,,Dat is af en toe een beetje gek”, vindt de inwoonster van Katwijk. ,,Ik voel mezelf nog jong en wil ook veel leren. Op de training moet ik soms nog wennen dat ik één van degenen ben die de ploeg op sleeptouw moet nemen. Dat vind ik wel erg leuk om te doen. Meiden van vijftien of zeventien jaar voetballen nu niet meer tegen de jongetjes, maar tegen de grote vrouwen.”

De oud-speelster van ADO Den Haag is zelf inmiddels wel wat gewend. Ze voetbalt al sinds haar vijfde en kwam uit op het hoogste niveau van Nederland. Inmiddels is ze bezig aan haar vijfde seizoen bij Ter Leede. De schoonheidsspecialiste en pedicure traint nog drie keer in de week bij de topklasser. ,,Ik kan na twintig jaar nog altijd niet zonder voetbal”, lacht ze. ,,Al kom ik op een leeftijd dat ik per seizoen ga kijken of ik nog door wil gaan. Daar komt nog eens bij dat ik het interessant vind om een opleiding te volgen naast mijn werk en het voetbal. Ik moet goed kijken hoe ik alles kan combineren.”

Het scheelt dat ze niet net als in haar tijd in Den Haag bijna elke dag de deur uit moet om te voetballen. De middenveldster is nog wel altijd even fanatiek. Of ze nou in de eredivisie, de topklasse of op lager niveau zou voetballen, Susan wil altijd winnen. ,,Ik kan een nederlaag tegen een topploeg misschien wat beter relativeren dan wanneer we een heel ervaren team zouden hebben, maar leuk vind ik het nog steeds niet”, zegt ze. ,,Mijn vriend wordt na de wedstrijd niet altijd vrolijk van me.”

Neem nou vorige wedstrijd, tegen lijstaanvoerder Saestum. Ter Leede ging met 1-4 onderuit. ,,Saestum kreeg zes kansen en scoort vier keer, wij krijgen er acht en schieten er één bal in”, blikt Susan terug. ,,Ik vond niet dat wij veel onderdeden voor die tegenstander. Zij hebben een heel behendige voorhoede, die kansen afmaakt. Wij waren wat slordiger en gingen net wat minder hard het duel in. Saestum is iets verder dan wij.”

Het is dan ook niet erg dat de ploeg uit Zeist bovenaan staan en Ter Leede de nummer vier in de stand is. De voetbalsters uit Sassenheim snakken nu wel naar een overwinning. Ze hebben hun zinnen gezet op drie punten meenemen uit Arnhem. Daar wacht om 14.00 uur Eldenia. ,,Ik ken die meiden niet”, zegt Susan. ,,Ik kan me in ieder geval niet herinneren dat we eens verloren hebben van die ploeg. We hebben tegen Saestum, DTS Ede en FC Eindhoven gespeeld. Die schat ik hoger in dan Eldenia. Ik denk dat we goede kans maken om de winterstop in te gaan met een overwinning.”

Tot slot de voorspellingen van Kitty Susan voor speelronde 11 in de Topklasse:

Saestum – SSS 5-1
Wartburgia-RVVH 2-2
Eldenia-Ter Leede 0-4
Be Quick’28 – FC Eindhoven 0-2
FC Rijnvogels – Woezik 3-1
SteDoCo – DTS Ede 0-6