Dieneke Petersen gelooft in een punt

In de Topklasse Vrouwen staat deze week speelronde 14 op het programma. Vrouwenvoetbaljournaal blikt in aanloop naar de komende wedstrijden vooruit met twee voetbalsters. Één van hen is middenveldster Dieneke Petersen (16). Zij speelt met FC Rijnvogels tegen Eldenia.

Als je op je zestiende in het eerste vrouwenelftal mag spelen, is dat best bijzonder. Stel je nou eens voor dat je op die leeftijd minuten maakt in zo’n team, op het één na hoogste niveau van Nederland. De Topklasse, dus. Dieneke Petersen doet het. Wat ze er van vindt? ,,Het is cool. Ik begin er steeds meer aan te wennen en mijn conditie gaat omhoog”, zegt de voetbalster uit Katwijk in gesprek met Vrouwenvoetbaljournaal.

Ze vond het ook wel leuk om een keer mee te werken aan een interview. ,,Want dat is een goed leermoment”, vindt ze. Want dat is volgens de tiener belangrijk. Ze wil ervaring opdoen, beter worden en leren. Dat kan ze volop, want bijna alle spelers in de Topklasse zijn ouder dan zij. Neem alleen haar eigen ploeggenoten al. Er zijn er van zo ongeveer dertig jaar. En dan is Aranka de Wit, de veertig al gepasseerd, er ook nog. ,,Ik zeg altijd dat zij mij moeder is”, lacht Petersen. ,,Dan merkt zij op dat ik haar dochter ben. Ik kan het goed met haar vinden.”

Dat kan ze het met al haar medespelers. Ze laat zich niet zomaar aftroeven, doet ontzettend haar best en heeft lol als ze op de training van FC Rijnvogels is. Soms is ze zelfs een beetje aan het puberen. ,,Niet zo’n grote mond, kleine”, roept Anique van der Klaauw dan”, grijnst Petersen, die in de vierde klas van de havo zit. ,,Ik heb het erg naar mijn zin. Helaas zijn de resultaten alleen wat minder.”

FC Rijnvogels pakte tot nu toe vijf punten. ,,Dat is niet best”, vindt Petersen. ,,Ik hoorde dat het team te veel wedstrijden had en te weinig met elkaar samen had gespeeld. Ook raakten meiden geblesseerd, waardoor het niet honderd procent lekker liep. Door die blessures moeten meiden op andere posities staan. Ik ben geen echte voorhoedespeler, maar doe mijn best om onze spits Mandy de Boer zo goed mogelijk te helpen.”

Het zou best handig zijn als iedereen weer fit is, meent de tiener. ,,Maar als we elkaar wat meer positief coachen, kan dat ook helpen”, denkt Petersen. ,,Soms schreeuwt iemand. Ik denk niet dat een medespeler dan veel zin krijgt om beter te gaan voetballen. Misschien moeten we ook wat harder trainen. Die twee dingen kunnen ons helpen om meer punten te pakken.”

Misschien lukt het zaterdag wel één punt te verzamelen. Eldenia is de tegenstander. Eerder dit seizoen werd het 1-1. Het duel op Sportpark Elden begint zaterdag om 15.00 uur. Petersen gelooft in een punt. Want, zo voorspelt ze, beide ploegen scoren die dag gewoon niet. ,,We hebben soms moeite met het creëren van kansen”, zegt Petersen. ,,Hopelijk houden we het achterin dicht. En als we dan een goede kans krijgen en scoren, kunnen we ook nog gewoon winnen. Ik heb nog geen doelpunt gemaakt in de competitie, het zou erg leuk zijn dat zaterdag te kunnen doen.”

Tot slot de voorspellingen van Dieneke Petersen voor speelronde 14 in de Topklasse Vrouwen:

Ter Leede – SSS 2-1
Saestum – DTS Ede 2-0
Wartburgia-Be Quick 1-1
Eldenia-FC Rijnvogels 0-0
RVVH-FC Eindhoven 1-3

Woezik is deze week vrij