Fantastische overwinning Oranje onder 23

Met vier treffers na rust heeft het Nederlands elftal voor vrouwen onder 23 jaar de Zweedse oefentrip uitstekend afgesloten. De Oranjeformatie van coach Stefan Hoogsteder maakte na een matige eerste helft na rust op uiterst efficiënte wijze gehakt van de Zweedse generatiegenoten: 0-4.

Een totaal andere wedstrijd dan donderdag, toen beide ploegen elkaar ook troffen en met een 2-2 gelijkspel in evenwicht hielden. Hoogsteder koos in dit tweede treffen voor een vrijwel geheel nieuwe basisformatie. Alleen Caitlin Dijkstra, Eva van Deursen en Cheyenne van den Goorbergh namen opnieuw hun plaats in de as van het elftal in.

Voor de toeschouwers in het met slechts 7 graden frisse, maar zonovergoten Sollentuna – een voorstadje van Stockholm – viel er weinig te genieten in de eerste 45 minuten. Zowel Nederland als Zweden probeerde via een verzorgde opbouw de aanval te zoeken, maar aan beide kanten was het slordigheid troef. Het gevolg: veel balverlies, een rommelige partij en nauwelijks opwindende momenten voor de doelen.

Met drie invallers aan Nederlandse zijde – Joëlle Smits, Nadine Noordam en Suzanne Admiraal – maakte Onder 23 er in de tweede helft een geheel andere wedstrijd van. Smits had slechts een kleine honderd seconden nodig om haar naam en faam van absolute topschutter opnieuw te bevestigen. De Brabantse spits, die donderdag al beide treffers voor haar rekening nam, plukte eigenhandig de bal van een van de centrale verdedigers en had vervolgens vrije doorgang naar de goal. Met een loepzuiver geplaatst diagonaal schot zette ze Oranje op voorsprong.

Tien minuten later profiteerde Onder 23 opnieuw van een Zweedse blunder. Toen rechtsback Oskarsson besloot in haar eigen strafschopgebied te dribbelen en de bal van haar voet liet glippen, stond aanvoerster Caitlin Dijkstra precies op de juiste plek om de bal op te pikken en fraai richting de kruising te sturen: 0-2. En of het niet genoeg was, maakte Admiraal er in de 65e minuut 0-3 van.

Met die ruime voorsprong in de tas en nog ruim een kwartier op de klok kreeg Oranje het plots een paar keer benauwd. Keeper Daphne van Domselaar bracht redding op een schot van dichtbij van Hed en zag tot haar grote opluchting dat Kaneryd in vrije positie de bal helemaal verkeerd raakte. Maar mochten de Zweedse vrouwen op dat moment nog enige hoop hebben gekoesterd, dan maakte Noordam daar in de 78e minuut finaal korte metten mee. De Haagse kreeg de bal panklaar voor de voeten na goed doorzetten van Admiraal over de linkerflank. Voor Noordam was het vervolgens een koud kunstje om de vierde Oranjetreffer tegen de touwen te werken.

Scoreverloop
47. Joëlle Smits 0-1; 58. Caitlin Dijkstra 0-2; 65. Suzanne Admiraal 0-3; 78. Nadine Noordam 0-4.

Bron: OnsOranje.nl