Monsterscore Oranje op Turkije

De OranjeLeeuwinnen hebben vrijdag ook hun vijfde EK-kwalificatiewedstrijd gewonnen. In Izmir was de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman veel te sterk voor Turkije. Het werd 0-8. Shanice van de Sanden was met vier assists en een goal de uitblinker. Ook Daniëlle van de Donk was met drie treffers op dreef.

Een zeer gemakkelijke overwinning voor Nederland dus, zoals de gehele kwalificatiereeks tot nu toe vlekkeloos verloopt. Toch leek Oranje in eerste instantie helemaal niet zo’n gemakkelijke avond te krijgen. In het eerste kwart van de wedstrijd voetbalde Turkije aardig mee en kon Nederland nauwelijks gevaar stichten.

Pas na 23 minuten kreeg de ploeg de eerste serieuze kans. Van de Sanden, die terugkeerde in de basis na een blessure, had een vrije doortocht op Fatma Sahin maar raakte de bal niet lekker. Haar schot, die ook naast zou zijn gegaan, werd geblokt.

Drie minuten later was het wel raak voor de snelle buitenspeler, al had het doelpunt de schijn van buitenspel tegen. Op aangeven van Miedema schoot Van de Sanden overtuigend binnen: 0-1.

Het Turkse verzet was daarmee direct gebroken, terwijl het spel van Oranje steeds overtuigender werd. Vijf minuten later schoot Sherida Spitse een strafschop raak, nadat İpek Kaya Daniëlle van de Donk had neergehaald binnen ‘de zestien’. De 0-3 viel vlak voor rust en was het hoogtepunt van de eerste helft. Jackie Groenen speelde Van de Sanden vrij die de bal perfect op het hoofd legde van Miedema. De spits van Arsenal kopte sterk binnen.

Overigens was het een wonder dat de derde treffer van Nederland al niet eerder op het scorebord was gekomen. Enkele minuten eerder leek de bal van Miedema in het doel te gaan, maar stond uitgerekend Anouk Nouwen (die verrassend in de basis stond) in de weg.

Tweede helft

Anouk Nouwen stond verrassend in de basis en speelde een prima wedstrijd.
Na rust had Nederland helemaal niets meer te duchten van Turkije en bouwde geduldig de score uit. Vooral Van de Sanden was een ware plaag voor de Turkse defensie en stond ook aan de basis van de treffers vier tot en met zes. De eerste assist was wellicht nog het mooist. Haar pass ging door de benen van Kaya waarna Van de Donk beheerst de 0-4 raak schoot.

Ook bij de zesde goal wist dit tweetal elkaar uitstekend te vinden. Van de Donk was opnieuw de afmaker. Tussendoor had ook Miedema raak geschoten na een voorzet op maat van de assistkoningin aan de rechterkant. Van de Donk tekende even later ook voor de 0-7. De corner van Spitse kopte ze van dichtbij binnen.

In de slotminuut maakte Spitse er zelfs ook nog 0-8 van. Op de rand van het strafschopgebied schoot ze fraai een vrije trap binnen aldus OnsOranje.nl

Dappere poging
Slechts één keer stichtte Turkije gevaar. Dit had direct ook het doelpunt van de avond kunnen worden. Berna Yeniceri schoot van heel ver op doel. De redding van Sari van Veenendaal was echter minstens zo mooi als de dappere poging.

De hoge score liet toe dat Wiegman Katja Snoeijs kon laten debuteren. Met nog twintig minuten op het scorebord kwam de speelster van PSV in het veld voor Miedema.

Op dinsdag spelen de OranjeLeeuwinnen hun zesde EK-kwalificatieduel. Het is tevens de laatste wedstrijd voor de ploeg in het zo mooie 2019. Slovenië is in Arnhem vanaf 20.00 uur de tegenstander.

Klik  hier  voor de stand

Bron: OnsOranje.nl