Oranje staat er nu goed voor

De Nederlandse voetbalsters blijven op koers liggen voor directe plaatsing voor het EK. Ook de vierde kwalificatiewedstrijd werd in winst omgezet. Rusland kreeg met 2-0 klop.

Na de matige vertoning in en tegen Slovenië (2-4 winst) ontvingen de Nederlandse vrouwen de op papier sterkste tegenstander: Rusland. De Russinnen hadden hun twee voorgaande kwalificatieduels gewonnen en hoopten op een stunt in het bijna volgepakte Philips Stadion in Eindhoven. Die kwam er niet.

Daniëlle van de Donk, die voor de wedstrijd in het zonnetje werd gezet wegens haar honderdste interland, zette haar jubileum kracht bij door na twaalf minuten de 1-0 aan te tekenen. Anna Belomyttseva trachtte een poging van Renate Jansen met het hoofd weg te werken, maar de bal belandde voor de voeten van Van de Donk. Zij pakte het presentje maar al te graag uit.

De Russinnen kwamen even later wel dicht bij de gelijkmaker. Het schot van Marina Fedorova belandde buiten bereik van keepster Sari van Veenendaal op de paal. Na bijna een halfuur leek Oranje weer een goal in de schoot te worden geworpen. Lineth Beerensteyn werd in de zestien omvergelopen door Kristina Masjkova. Sherida Spitse, normaal zo trefzeker, zag haar penalty echter gekeerd worden door Tatjana Sjtsjerbak.

Oranje, nog steeds zonder onder anderen Lieke Martens en Jackie Groenen, vergrootte na rust dan toch de score. Vivianne Miedema kopte op aangeven van Liza van der Most, ingevallen voor de geblesseerde Desiree van Lunteren, raak.

Miedema, inmiddels goed voor 65 treffers voor Nederland, barstte vrijwel meteen na haar treffer in tranen uit wegens het overlijden van haar opa afgelopen weekend. De 2-0 bleef op het bord, omdat Van de Donk in de slotfase naliet om haar jubileum nog meer te verfraaien.

Klik hier voor alle standen van de groepen.

Bron: NOS.nl