Oranje onder 19 walst over Engeland heen

Vrouwen onder 19 heeft woensdag opvallend gemakkelijk afgerekend met Engeland. In het Portugese Monte Gordo won de ploeg van KNVB-coach Jessica Torny het oefenduel met maar liefst 7-0. Een uitslag om trots op te zijn.

Hoge scores zijn de vrouwen van Onder 19 wel gewend. In de eerste EK-kwalificatieronde vorige maand won de ploeg onder andere met 9-0 van Montenegro en met 6-0 van Ierland. Dat het team ook tegen een Europese grootmacht zo zou kunnen uithalen, was echter ook voor Torny een verrassing. “De meiden hebben het echt heel goed gedaan. De score had zelfs hoger kunnen uitvallen.”

En daarmee slaat Torny de spijker op de kop. Wanneer toch eens elke kans een doelpunt was geweest, had het scorebord aan het einde van de wedstrijd de dubbele cijfers aangegeven. De nul had sowieso blijven staan voor de Engelsen die het gehele duel geen enkel gevaar konden stichten voor het doel van Lisan Alkmade.

Torny had haar team goed voorbereid op de tegenstander. “We gingen uit van 3-4-3 of 4-3-3. Engeland bleek echter 4-4-2 te spelen. Het team heeft daar uitstekend op geanticipeerd. We zetten voortdurend goed druk op de bal en daardoor kwam Engeland geen moment goed in zijn spel.”

Het overwicht op het veld was binnen een kwartier ook zichtbaar op het scorebord. Captain Gwyneth Hendriks schoot raak na een scrimmage die was ontstaan uit een corner. Even later verdubbelde Chasity Grant de marge.

Dominant
Het lijkt mij duidelijk dat ik met het spel en op de uitslag hartstikke trots ben
Bij de 3-0 kreeg Nederland nadrukkelijk de hulp van de tegenstander. Asmita Ale speelde de bal verkeerd terug op haar keeper die niet meer op tijd kon reageren. De bal rolde ongelukkig in eigen doel. Een minuut later, en vlak voor het rustsignaal, gooide Kirsten van de Westeringh nog meer zout in de Engelse wonden door de 4-0 te maken.

Ook in de tweede helft was Oranje dominant. Engeland kon nauwelijks ademhalen en moest lijdzaam toezien hoe de speelsters van Torny elkaar blindelings wisten te vinden. De treffers in de tweede helft waren het gevolg van dit vloeiende combinatiespel. Van de Westeringh prikte er nog twee bij en ook Roos van der Veen trof doel.

Torny genoot volop langs de kant, maar ziet desondanks ruimte voor verbetering. “Bij vlagen lag ons tempo te laag. Veel meiden spelen vaak op kunstgras. Hier was het gras wat langer en daarom moesten we elkaar harder inpassen. Maar dat is een detail. Het lijkt mij duidelijk dat ik met het spel en op de uitslag hartstikke trots ben.”

Zondag wacht Onder 19 een nieuwe uitdaging. Dan is Noorwegen de tegenstander. De aftrap in Monte Gordo is om 14.00 uur Nederlandse tijd.

Bron en foto: OnsOranje.nl