Oranje onder 23 verslaat Denemarken

De allereerste interland van Vrouwen onder 23 op Nederlandse bodem was woensdag een wedstrijd met twee gezichten. Na een lastige eerste helft was de formatie van Stefan Hoogsteder na rust Denemarken volledig de baas: 4-1. De Oranjegoals kwamen van Fenna Kalma (2), Marisa Olislagers en Nadine Noordam.

Onder 23, zeg maar het Jong Oranje bij de vrouwen, werd in het voorjaar als nieuwste loot aan de KNVB-boom gevoegd om het gapende gat tussen Onder 19 en het nationale team te dichten. Talentvolle speelsters die te oud waren geworden voor de vertegenwoordigende jeugdelftallen maar (nog) niet voor Oranje in aanmerking kwamen vielen simpelweg buiten de boot. Geen team, geen interlands, geen ontwikkeling.

Met de komst van Onder 23 werd die leegte opgevuld. Na het debuuttoernooi in Zweden volgde vorige maand een dubbele interland in – opnieuw – Zweden. In Uden trad de ploeg woensdag voor het eerst voor eigen publiek voor het voetlicht. Zonder spits Jöelle Smits die zich eerder in de week voor het eerst bij het ‘grote’ Oranje mocht melden. Maar wel met Lize Kop, Lynn Wilms en Fenna Kalma die de omgekeerde weg bewandelden.

Het basiselftal van Vrouwen onder 23 voor de interland tegen Denemarken.
Oranjedebuut
We kijken met dit team vooral naar hoe we maatwerk kunnen leveren.
Het drietal behoorde vorige maand nog tot de selectie van de OranjeLeeuwinnen. Keeper Kop was zelfs derde keeper tijdens het zilveren WK, rechtsback Wilms maakte in september haar eerste minuten tegen Turkije en spits Kalma ontving in oktober haar eerste oproep van bondscoach Wiegman. Ditmaal kreeg het trio geen uitnodiging voor Oranje, maar moesten ze zich melden bij Onder 23.

Een min of meer bewuste keuze. “We kijken met dit team vooral naar maatwerk”, legde coach Hoogsteder uit. “Wiegman bepaalt uiteraard, maar we proberen goed de momenten te timen voor speelsters om speeltijd te krijgen op internationaal niveau.”

‘Ideale kans’
Lize Kop was er maar al te blij mee. “Dit is een ideale kans voor mij om minuten te maken en mezelf te ontwikkelen. Daar was ik ook echt aan toe.” Bij Oranje heeft de Ajacied de ervaren Sari van Veenendaal en Loes Geurts voor zich en is er vooralsnog geen reëel uitzicht op speeltijd. “Oranje zit nu vol in de EK-kwalificatie en als derde keeper krijg ik dan niet de kans om mezelf te laten zien. Het is echt fijn dat dit team er nu is. Een uitgelezen kans om op een goed internationaal niveau te keepen.”

De goalie toonde in Uden meteen haar kwaliteiten toen ze op slag van rust een strafschop van Møller op fraaie wijze keerde. Ook de rebound was een prooi voor de sluitpost van Ajax die haar ploeg daarmee in de wedstrijd hield. Onder 23 had het namelijk lastig in die eerste helft en was al vroeg op achterstand gekomen door een intikkertje van Agnete Nielsen. De Oranjetalenten legden het in eerste instantie af op duelkracht en werden dusdanig fel op de huid gezeten dat ze er niet in slaagden tot goed positiespel te komen. Gevaar kwam alleen van afstand, via schoten van Kalma (pal langs de kruising), Bente Jansen en Kayleigh van Dooren.

Lize Kop hield Onder 23 in de race door in de eerste helft een strafschop te stoppen.
Met lef gewonnen
“We moesten er echt inkomen”, merkte Hoogsteder. “Denemarken hanteerde een hoog tempo en zetten heel hoog druk. We kozen er in de tweede helft voor om agressiever naar voren te spelen. Met meer lef, ook in de verdediging. Daarmee nemen we meer risico, maar het pakte heel goed uit.”

Kalma kopte in de 59e minuut de gelijkmaker binnen, waarna Olislagers zes minuten later à la Hakim Ziyech direct een hoekschop over de lijn krulde. In de slotfase benutte Kalma een penalty nadat ze zelf onderuit was geschoffeld en zorgde invaller Noordam met een fraai schot voor de 4-1. “Mooi dat we het zo konden omdraaien”, aldus Hoogsteder. “Denemarken was namelijk echt een goede ploeg met zo’n acht speelsters die met hun club nog in de Champions League zitten.”

De KNVB-coach, vorig seizoen nog hoofdcoach van het Udense UDI’19, was ook in zijn nopjes met de inbreng van de A-internationals. “Lize Kop voegt bijvoorbeeld ook veel volwassenheid aan de groep toe. Dat werkt als een olievlek op de anderen.”

Ambiance
Ik weet wat mijn doel is en ben heel positief over Onder 23.
De 21-jarige goalie, die al ruim 2,5 jaar deel uitmaakt van de Oranjeselectie, probeerde haar ervaring zo goed als het kan over te brengen op de rest van de groep. “Natuurlijk is dit een geheel andere ambiance dan in een vol GelreDome spelen. Maar ik weet wat mijn doel is en ben heel positief over Onder 23. Ik heb vanavond echt genoten met de meiden. En van het feit dat we het na rust zo konden omzetten, durfden te voetballen en duidelijk de betere ploeg waren. Alle meiden in deze groep willen de stap maken. Dit team biedt ons de kans daarop en dat is echt nodig om verder te komen.”

Zaterdag komt Vrouwen onder 23 opnieuw in actie. Dan is in Uden, op het sportpark van UDI’19, Italië de tegenstander. Het duel begint om 16.00 uur.

Bron: OnsOranje.nl