Oranje wint ook van Turkije

Het Nederlands vrouwenelftal heeft ook de tweede EK-kwalificatiewedstrijd weten te winnen. In het Abe Lenstra Stadion van sc Heerenveen was de WK-finalist een maatje te groot voor Turkije: het werd 3-0. Oranje gaat na twee duels aan kop in Groep A.

Oranje begon niet in de sterkste formatie tegen Turkije. Zo moest bondscoach Sarina Wiegman het doen zonder de geblesseerden Vivianne Miedema en Lieke Martens. Martens heeft nog altijd last van de teenblessure die ze tijdens het WK in Frankrijk opliep. Door de afwezigheid van het duo begon Jill Roord als linksbuiten en was Lineth Beerensteyn de diepste spits.

Turkije kwam er geen moment aan te pas in Heerenveen en liep vanaf het eerste moment achter de feiten aan. Eerst was Beerensteyn gevaarlijk en even later Roord. Na dertien minuten werd de ban gebroken. Een corner van Daniëlle van de Donk, die kort daarvoor de lat raakte, werd binnengekopt door de boomlange Stefanie van der Gragt. Nederland had nog voor de rust voor de knock-out kunnen zorgen, maar speelde in een te laag tempo. Daardoor bleef Turkije overeind en bleef het lang een wedstrijd, al maakten de bezoekers helemaal nergens aanspraak op.

Na de rust nam Oranje verder afstand van Turkije. Van de Donk, die een ruime voldoende scoorde, schoot van dichtbij prachtig binnen na een net zo fraaie pass van een meter of dertig van Sherida Spitse: 2-0. In de slotfase werd het ook nog 3-0 toen Spitse aan mocht leggen voor een strafschop nadat Beerensteyn onderuit werd gehaald. De captain van Oranje faalde niet en zette de eindstand op het scorebord. Kort voor de 3-0 zag Wiegman gelegenheid om de achttienjarige Lynn Wilms van FC Twente haar debuut te gunnen voor Oranje. Zij verving Desiree van Lunteren.

Nederland speelt op 4 en 8 oktober de volgende kwalificatieduels. Op 4 oktober wacht een uitduel met Slovenië en vier dagen later komt Rusland op bezoek.

Klik hier voor de stand.

Bron: voetbalprimeur.nl