Terugblik eerste helft seizoen Hoofdklasse A

Geen enkele competitie is spannender dan de Hoofdklasse A.

Het verschil tussen de drie koplopers en de nummer 7 is maar twee punten. Er vielen 240 doelpunten in 65 wedstrijden. De thuisclubs wonnen 30 keer, 13 wedstrijden eindigde in een gelijkspel en 22 keer won een uitspelende club.

Op doelsaldo staat RCL bovenaan met 19 punten. Het scoorde ook het meest aantal doelpunten (30) maar verloor in Leiderdorp al twee keer, in uitwedstrijden zijn ze nog ongeslagen. Alleen tegen Oranje Nassau wist RCL niet te scoren, maar RCL heeft nu al meer gescoord dan afgelopen seizoen toen het 23 keer het doel vond.

Saestum 2 kan terugkijken op een prima 1e helft van het seizoen, ook 19 punten voor de club. Vijf van de zes thuiswedstrijden werden gewonnen en in alle thuis en uitwedstrijden wisten ze te scoren. Mocht Saestum 2 aan het einde van het seizoen meedoen om de prijzen dan vervalt dat, promotie kan en mag niet omdat vrouwen 1 al in de Topklasse speelt. Liefst elf speelsters staan in de topscorerslijst.

SC Stiens kan meer dan tevreden zijn als debutant. Ook 19 punten voor SC Stiens. Drie keer thuiswinst, drie keer winst in uitwedstrijden. Van de 22 gescoorde doelpunten heeft Janneke Ennema er 13 op haar naam staan. Vier keer werd de ‘nul’ gehouden, prima berichten vanuit Friesland.

DSS staat 4e in de stand met 18 punten uit 10 wedstrijden. Het aantal punten van het vorige seizoen zal overtroffen worden, toen 29 punten, nu 18 punten. In Haarlem is DSS nog ongeslagen. Zaterdag 25 januari de inhaalwedstrijd tegen Oranje Nassau, de winnaar wint de 1e periodetitel, bij een gelijkspel gaat deze prijs naar SC Stiens.

Oranje Nassau moet dus ook winnen in Haarlem om een feestje te kunnen bouwen, bij een gelijkspel krijgen we vijf clubs op 19 punten, het moet niet gekker worden. Oranje Nassau heeft de minst gepasseerde verdediging, slechts 10 tegendoelpunten.

Op de 6e plaats zien we Barendrecht terug met 18 punten, tien punten in uitwedstrijden, 8 punten op eigen veld. Ook Barendrecht kan van iedereen winnen, de nederlaag bij TKB kwam hard aan anders waren ze de koploper geworden. Barendrecht scoorde in uitwedstrijden 14 keer tegenover 9 keer op eigen veld.

Berkel staat met 17 punten op de 7e plaats. De grootste nederlaag in deze competitie staat op naam van Berkel (2-9), terwijl iedereen zich zorgen begon te maken stond Berkel plotseling op. De laatste 3 wedstrijden gewonnen, dan begin je lekker aan de 2e periodetitel. Berkel wist in alle wedstrijden te scoren, maar het puntenaantal van vorig seizoen (47) zit er niet in, daarvoor is deze competitie dit seizoen te sterk voor.

ACV staat 4 punten voor op het grote gevaar dat nacompetitie heet voor handhaving maar ook maar 4 punten achter op de koplopers. De club uit Assen is vrij constant, 3x winst thuis, 2x winst in uitwedstrijden, toch verwachten we dat ACV straks met een fitte groep zal klimmen in de stand.

Hoeveel punten hebt je nodig om je veilig te spelen? Heerenveense Boys staat nog net op de veilige 9e plaats met toch al 14 punten. In uitwedstrijden koopt het lekker, al 10 punten gepakt buiten Friesland en al drie keer de ‘nul’ gehouden in uitwedstrijden, dat kan geen andere club navertellen.

Wartburgia 2 verloor de laatste drie wedstrijden en is teruggevallen naar de 10e plaats met 11 punten. De debutant won knap in Amsterdam van Berkel en Saestum 2, uit bij ACV en zal na de winterstop de jacht voor een plek in de middenmoot inzetten.

Reiger Boys wist dat het een moeilijk seizoen zou worden, en dat is het dan ook. De teller staat op 8 punten, die zijn allemaal in thuiswedstrijden bijeen gespeeld. Buiten Heerhugowaard alles verloren en alleen bij RCL wisten ze te scoren. Maar liever niet rechtstreeks degraderen, via de nacompetitie handhaven, de club heeft daar ervaring mee zoals afgelopen seizoen.

The Knickerbockers staat onderaan met 6 punten, Barendrecht en Wartburgia 2 werden verslagen op eigen veld. Ook voor de studenten uit Groningen geldt hetzelfde, hou een club onder je, want ook TKB weet wat nacompetitie is. Sanne Hartsema scoorde zes van de negen gescoorde doelpunten, dan ben je goed bezig.