Terugblik eerste helft Topklasse

In de Topklasse vielen tot nu toe 278 doelpunten in 66 wedstrijden.

Totaal 27 keer won een thuisclub, maar ook 27 keer won een uitspelende club, 12 wedstrijden eindigde in een gelijkspel.

Koploper Saestum kan terugkijken op een sterk 1e deel van het seizoen. Alle thuiswedstrijden werden gewonnen, alleen FC Eindhoven (Nathalie van den Heuvel) wist te scoren in Zeist. En alleen Wartburgia wist Saestum in Amsterdam op een gelijkspel te houden. Tien verschillende speelsters waren goed voor 49 doelpunten.

FC Eindhoven is de verrassing van dit seizoen. Na twee speeldagen 1 punt, maar de laatste zeven wedstrijden allemaal gewonnen. FC Eindhoven kwam dan wel op eigen veld al tot 7 wedstrijden, ze zijn thuis nog ongeslagen. Nu al 25 punten, net zoveel als in het gehele afgelopen seizoen. En ook hebben ze nu al meer gescoord dan vorig seizoen, de club moet zich toch in de top 5 kunnen spelen. Tot nu toe het beste seizoen ooit voor de club onder leiding van coach Sandra Swinkels (foto)

Landskampioen DTS Ede begon moeizaam, daarna begon de trein te draaien. In Ede won Saestum met 2-3, in uitwedstrijden is DTS Ede nog ongeslagen. Wel heeft het nu al meer tegendoelpunten dan afgelopen seizoen, 12 om 13. De achterstand op de koploper is 6 punten, maar ze gaan de strijd aan met Saestum na de winterstop.

Ter Leede staat op de 4e plaats met 19 punten. In Sassenheim werden pas vier thuiswedstrijden gespeeld, 2x winst en 2x verlies. De club zag meerdere speelsters vertrekken, o.a richting UVS in Leiden, maar we zien het dit seizoen als tussenseizoen, de top 5 moet zeker kunnen.

RVVH staat in die top 5 met 18 punten. Verdedigend gaat het goed, waren er vorig seizoen nog 38 tegendoelpunten te noteren, nu pas staat de teller op 13 tegentreffers. In Ridderkerk werd alleen SSS verslagen, in uitwedstrijden werd al 4x gewonnen.

Het Zwolse Be Quick’28 pakte vorig seizoen 21 punten, nu staat de teller op 17 punten. Het is lastig scoren tegen Be Quick’28 met slechts 12 tegendoelpunten, Ajax is gewaarschuwd. Zelf scoren valt ook niet mee, Citina Brouwer is met drie doelpunten clubtopscorer. Al met al, het gaat wel lekker met de club.

Wartburgia staat 7e, dat valt iets tegen, die 45 punten punten vorig seizoen zit er niet in, nu staat de teller op 15 punten, maar elke club heeft wel eens een minder goed seizoen. In elke wedstrijd scoorde ze wel 1 of meerdere doelpunten, buiten Amsterdam werden in alle uitwedstrijden twee doelpunten gescoord door Wartburgia die maar 4 punten achterstaat op de nummer 4, Ter Leede.

Eldenia is weer terug in de Topklasse, het begon sterk maar kreeg een terugval. Maar met die 15 punten staan ze ruim voor op het grote gevaar dat nacompetitie heet. Thuis werden 7 punten gepakt, uit 8 punten, het moet de club lukken om niet in de problemen te komen.

SSS begon niet goed met veel tegendoelpunten, daarna werden drie wedstrijden op rij gewonnen met als doelcijfers 13 voor, 1 tegen. Drie wedstrijden werden verloren met 1 doelpunt verschil waar meer in had gezeten, je koopt er weinig voor. SSS staat nog op de veilige 9e plaats, scoorde al 23 doelpunten tegen 33 treffers afgelopen seizoen. In de winterstop zal het oefenen tegen VV Alkmaar.

Debutant FC Rijnvogels opende met 4 punten uit 2 wedstrijden, uit de laatste 9 wedstrijden werden ook 4 punten gepakt. Al 5 wedstrijden eindigde in een gelijkspel. In Katwijk won het nog niet, wel 4x gelijk. Bij SteDoCo werd gewonnen (0-3), deze club komt nog naar Katwijk, maar of dat al op 1 februari is weten we nog niet gezien er dan bekerwedstrijden zijn, maar daar komt de club niet meer voor in aanmerking.

SteDoCo heeft het moeilijk, een trainerswisseling en maar 3 punten, 2-4 winst op SC Woezik. In zeven wedstrijden werd er niet gescoord en los van de winst op Woezik werden de overige uitwedstrijden ruim verloren zonder niet te scoren. Maar hou maar 1 club onder je dan speel je nog de nacompetitie voor handhaving. SteDoCo weet dat ook en zal nooit opgeven.

Laatste in de stand is SC Woezik. Vorig seizoen ging het de winterstop in zonder punten, nu staat de teller op 2 punten, dat geeft hoop. Ging het afgelopen seizoen na de winterstop draaien, dat wil de club graag herhalen. Net als SteDoCo hoopt ook SC Woezik niet als laatste te eindigen, in de nacompetitie is alles mogen, dat heeft Woezik al bewezen.

Klik  hier  voor de stand

Klik  hier  voor de topscorers